Gräddkringlor
- 75 g smör, rumsvarmt
- 40 g rörsocker
- 180 g vetemjöl
- 100 g vispgrädde
- 1 krm salt
- Smaksättning, variant 1: 2-3 korkar apelsinarom. Smaksättning, variant 2: 10 g kakao, 2-3 msk nutella & 20 g vetemjöl . Smaksättning variant 3: 2 pkt saffran
- 1 krm salt
- Garnering variant 1: 0,5 dl pärlsocker, Variant 2: 0,5 dl krossade hasselnötter, Variant 3: 0,5 hackad mandel
- Sätt ugnen på 175-200°C (den lägre temperaturen vi varmluft)
- Hacka samman alla ingredienser, utom garneringen, i matberedare med kniv monterad, till en smidig deg.
- Låt degen vila i kylen, ca 30 min.
- Dela upp degen i ca 10 grams bitar och rulla ut varje bit till ca 15 cm långa ”ormar”
& forma varje ”orm” till en kringla.
Använd gärna en silikonmatta eller ett bakplåtspapper att rulla ut degbitarna på.
- Doppa kringlorna i garnering: pärlsocker för variant 1, med apelsinsmak, krossade hasselnötter i variant 2 med choklad & nutella och hackade mandlar för variant 3 med saffran.
- Lägg kakorna på plåt med bakplåtspapper. Och låt kringlorna vila kallt (minst 20 min)
innan de ska gräddas.
- Grädda ca 6-10 min (jag gräddade i 7 respektive 8 min), passa noga så de inte blir brända, men ta inte ut dem för tidigt – du vill inte ha kakorna undergräddade.