Portions cheesecake med julens smaker

Cheesecake är alltid uppskattat, så lagom till jul gör jag den i portionsförpackning (i små mazarinformar) så jag enkelt att kan ge bort några. Julens smaker på denna blev:

  • Pepparkaka (botten)
  • Apelsin (del av fyllningen)
  • Choklad (del av fyllning).

Följande ingredienser använde jag:

Botten:

  • 160 g pepparkakor
  • 100 g rumsvarmt smör

Fyllning:

  • 2 ägg
  • 90 g strösocker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 400 g naturell färskost

Smaksättning:

  • 1-2 tsk apelsinarom till ca 3/4 av fyllningen
  • 100 g mörk choklad till ca 1/4 av fyllningen
Instruktioner:
  1. Botten: Krossa pepparkakorna och mixa dem ordentligt i matberedare med kniven monterad
  2. Tillsätt smöret skuret i mindre bitar och blanda samman med kniven det hela ett par varv med kniven.
  3. Tryck ut smulröran (10 gram/form) i botten på ca 20-25 st mazarinformar. img_2095
  4. Fyllning: Vispa ägg, socker & vaniljsocker riktigt länge så det blir  vitt & pösigt
  5. Blanda ner färskosten,
  6. Dela upp fyllningen i två skålar & ta i lite mer än 400 g av fyllningen i ena skålen & resterande i den andra skålen.
  7. Blanda i apelsinarom i skålen med mest fyllning i.
  8. Ta fyllningen i en ex en spritspåse & spritsa fyllning till nästan 3/4 av varje mazarinform.
  9. Smält choklad försiktigt i mikro och blanda ner i den andra skålen med 1/4 fyllning,
  10. Ta i chokladfyllningen i en spritspåse och spritsa ut chokladränder på varje cheesecake. img_2096.jpg
  11. Dra varje chokladstreck i motsatsriktning, med en kniv eller liknande, eller dra runt runt så så det blir chokladswirls img_2098
  12. Grädda kakorna på 200°C  (över- & undervärme) i nedre delen under ungefär 15 minuter. Kakorna ska inte vara helt genomgräddade, utan dallra lite i mitten.
  13. Ställ kakorna att svalna och stelna, först i rumstemperatur och sedan i kylskåpet.
  14. Avnjut nästa dag  🙂
Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.