Cheesecake är alltid uppskattat, så lagom till jul gör jag den i portionsförpackning (i små mazarinformar) så jag enkelt att kan ge bort några. Julens smaker på denna blev:
- Pepparkaka (botten)
- Apelsin (del av fyllningen)
- Choklad (del av fyllning).
Följande ingredienser använde jag:
Botten:
- 160 g pepparkakor
- 100 g rumsvarmt smör
Fyllning:
- 2 ägg
- 90 g strösocker
- 1 msk vaniljsocker
- 400 g naturell färskost
Smaksättning:
- 1-2 tsk apelsinarom till ca 3/4 av fyllningen
- 100 g mörk choklad till ca 1/4 av fyllningen
Instruktioner:
-
Botten: Krossa pepparkakorna och mixa dem ordentligt i matberedare med kniven monterad
-
Tillsätt smöret skuret i mindre bitar och blanda samman med kniven det hela ett par varv med kniven.
-
Tryck ut smulröran (10 gram/form) i botten på ca 20-25 st mazarinformar.
- Fyllning: Vispa ägg, socker & vaniljsocker riktigt länge så det blir vitt & pösigt
-
Blanda ner färskosten,
-
Dela upp fyllningen i två skålar & ta i lite mer än 400 g av fyllningen i ena skålen & resterande i den andra skålen.
-
Blanda i apelsinarom i skålen med mest fyllning i.
- Ta fyllningen i en ex en spritspåse & spritsa fyllning till nästan 3/4 av varje mazarinform.
-
Smält choklad försiktigt i mikro och blanda ner i den andra skålen med 1/4 fyllning,
-
Ta i chokladfyllningen i en spritspåse och spritsa ut chokladränder på varje cheesecake.
-
Dra varje chokladstreck i motsatsriktning, med en kniv eller liknande,
eller dra runt runt så så det blir chokladswirls
-
Grädda kakorna på 200°C (över- & undervärme) i nedre delen under ungefär 15 minuter. Kakorna ska inte vara helt genomgräddade, utan dallra lite i mitten.
-
Ställ kakorna att svalna och stelna, först i rumstemperatur och sedan i kylskåpet.
- Avnjut nästa dag 🙂