Jul utan godis är ingen jul och då menar jag inte bara knäck & kola & choklad. Jag vill även ha gelégodisar. I år gör jag dem på norrländska vildhallon och blåbär.
Så här gjorde jag mina geléhallongodisar:
Jag började kvällen innan med att ta ut frysta hallon och blåbär och låta dem tina i rumstemperatur. Därefter silade jag bort avrunnen saft i en separat skål. Bären mixade jag i matberedare och därefter passerade jag dem genom en sil. Hallon- respektive blåbärspurén = klar att användas till att koka godis med. Och följande ingredienser använde jag:
- 180 g socker
- 75 g avrunnen saft från bär
- 65 g glukos g glykos
- 100 g puré av frysta bär
- 4 g citronsyra
- 16 g gelatinblad
- Garnering: strösocker
Instruktioner:
- Koka socker, glukos & avrunnen hallonsaft på medeltemperatur till 140°C
- Medan socker & saft kokar: lägg gelatinbladen i blöt
- När sockerlagen nått rätt temperatur, ta av från värmen & blanda i purén. Rör om och sätt tillbaka kastrullen på värmen & koka (på medeltemperatur) till 115-120°C.
- Ta av från värmen.
- Krama ur gelatinbladen och blanda ner, tillsammans med citronsyran, i bär- & sockerlagen. Rör om tills gelatinet smält.
- Fördela, med hjälp av t.ex. en knäcktratt eller spritspåse, i små silikonformar
- Låt stå i rumstemperatur till nästa dag.
- Vänd runt godisarna i strösocker.
Blåbärsgodisarna smakade inte så mycket blåbär som jag hade önskat, men hallonen – de smakar utsökt. Nu är jag sugen på göra gelégodisar med jordgubb – jag har norrländska jordgubbar kvar i frysen, så inom kort har troligen gjort jordgubbsgodisar också. Jordgubbar är nämligen min favorit av bär.