Riktiga hallon- & blåbärsgodisar

Jul utan godis är ingen jul och då menar jag inte bara knäck & kola & choklad. Jag vill även ha gelégodisar. I år gör jag dem på norrländska vildhallon och blåbär.

Så här gjorde jag mina geléhallongodisar:

Jag började kvällen innan med att ta ut frysta hallon och blåbär och låta dem tina i rumstemperatur. Därefter silade jag bort avrunnen saft i en separat skål. Bären mixade jag i matberedare och därefter passerade jag dem genom en sil. Hallon- respektive blåbärspurén = klar att användas till att koka godis med. Och följande ingredienser använde jag:

  • 180 g socker
  • 75 g avrunnen saft från bär
  • 65 g glukos g glykos
  • 100 g puré av frysta bär
  • 4 g citronsyra
  • 16 g gelatinblad
  • Garnering: strösocker

Instruktioner:

  1. Koka socker, glukos & avrunnen hallonsaft på medeltemperatur till 140°C
  2. Medan socker & saft kokar: lägg gelatinbladen i blöt
  3. När sockerlagen nått rätt temperatur, ta av från värmen & blanda i purén. Rör om och sätt tillbaka kastrullen på värmen & koka (på medeltemperatur) till 115-120°C. img_2076      
  4. Ta av från värmen.
  5. Krama ur gelatinbladen och blanda ner, tillsammans med citronsyran, i bär- & sockerlagen. Rör om tills gelatinet smält.
  6. Fördela, med hjälp av t.ex. en knäcktratt eller spritspåse, i små silikonformar img_2071
  7. Låt stå i rumstemperatur till nästa dag.
  8. Vänd runt godisarna i strösocker.   img_2112

img_2113  img_2115

Blåbärsgodisarna smakade inte så mycket blåbär som jag hade önskat, men hallonen – de smakar utsökt. Nu är jag sugen på göra gelégodisar med jordgubb – jag har norrländska jordgubbar kvar i frysen, så inom kort har troligen gjort jordgubbsgodisar också. Jordgubbar är nämligen min favorit av bär.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.