Kokostoppar doppade i choklad med ringlad kolasås… det låter väl smarrigt.
Kokostoppar:
- 100 g smält avsvalnat smör
- 400 g riven kokos
- 4 ägg
- 180 g socker
- Salt
- 2 msk citronsaft
Chokladtopping:
- 50 g mörk choklad
- 1 msk kokosolja
Kolasås:
- 100 g grädde
- 90 g socker
- 140 g ljus sirap
- Salt
- 5 g kakao
- 20 g smör
Instruktioner:
- Börja med kolasåsen:
- Blanda grädde, socker & sirap i en kastrull. Koka upp & låt småkoka i ca 5 min.
- Blanda ned salt & kakao. Smaka av, & ta i mer salt eller kakao, om det behövs.
- Ta ner smöret & rör om till en slät massa.
- Ta tag i kakan: Smält smöret och låt svalna.
- Rosta hälften av kokosen i torr stekpanna
- Rör försiktigt ihop ägg, socker & citronsaft.
- Ta i kokosflingorna, (rostade & orostade) & smöret. Rör om till en homogen massa.
- Låt smeten vila i 15-25 min. Under tiden sätter du på ugnen på 175 grader. Förbered 2 plåtar med bakplåtspapper
- Klicka ut smeten på plåtarna, ca 20 gram smet/klick. Forma klickarna till tomteluvor.
default
- Grädda mitt i ugnen i ca 12-16 min.
- Smält chokladen, rör ner kokosoljan.
- Doppa varje kokostopp i chokladen.
- Värm upp kolasåsen & ringla eller spritsa över kokostopparna.