Idag delar jag med mig av två recept på saft med hallon i: en kallrörd som jag precis satt och en kokt som vi precis smakat och den blev överraskande god!
Hallon finns det massor av nu så jag uppmanar dej att gå ut i skog och mark och plocka, plocka massor. Ta med vänner och familj och dela med dej av dina hemliga gömställen – för du kommer inte kunna ta hand om allt som kommer själv. Och vad är väl inte bättre än att dela med sig 😁

Saft på hallon och röda vinbär
Det underlättar att koka saft om du har en saftmaja och då behövs inga givna mängder av bär utan utgå då från mängden saft som ångats ut
Ingredienser:
- 1 liter saft från hallon
- 1 liter saft röda vinbär
- 2 msk citronsaft
- 12 dl strösocker
- 1 tsk flytande atamon (kan uteslutas)
Instruktioner:
- Ånga ut saften från vardera bär och nåt upp saften och häll i kastrull
- Ta i citronsaft och socker. Värm upp saften och koka upp och låt koka ett par minuter
- Skumma av
- Tillsätt ev. atamon och häll upp på rena flaskor

Späd 1 del saft med cirka 5 delar vatten när du ska dricka den.
Rårörd hallonsaft
Ingredienser:
- 2 liter hallon (de behöver inte vara rensade)
- 1,5 liter vatten
- 25 gram citronsyra
Efter 1-2 dygn:
- 6 dl strösocker/liter avrunnen saft
- 0,5 tsk flytande atamon/liter avrunnen saft
Instruktioner:
- Lägg bären i ett rent stort kärl som rymmer 4-5 liter
- Koka upp vattnet
- Ta i citronsyran i vattnet efter det kokat
- Häll citronvatten över hallonen. Rör runt och mosa bären lite med en slev
- Låt svalna och täck med ett lock eller en flat tallrik eller liknande och låt stå svalt 1-2 dygn

Instruktioner efter 1-2 dygn:
- Sila av saften, låt självrinna i 60 minuter
- Mät upp saften och häll över i ett rent kärl
- Rör ner sockret och rör om tills allt socker smält in i saften. Rör i botten också!
- Skumma av och ta i atamon om så önskas.
- Häll upp på rena flaskor
Späd 1 del saft med cirka 5 delar vatten och nu ska du ha en lite pärlande hallon saft
Fler läckerheter i skog och mark som jag tagit med hem



