Snabb & smarrig äppelpaj m. honungsrostade nötter

Jag fick flera nyplockade röda äpplen av vän, som har egna äpplen på gården. De är sååå fina, men de måste tas om hand, så vi bestämde oss här hemma för att göra flera små pajer att lägga in i frysen och sen ta ut därifrån och njuta av under vintern.

Vi valde att göra en enkel variant, som går snabbt att göra, men som är fantastiskt god.

Du behöver först:

  • 8-10 äpplen
  • 2 msk råsocker
  • 1/2 dl strösocker (till äpplena)
  • 2 tsk äppelcidervinäger
  • 1 dl russin
  • 6 dl havregryn
  • 1,5 dl strösocker (till pajdegen)
  • 150 gram smör
  • 1/2 påse honungsrostade jord- & cashewnötter
  • 1 tsk kanel

Instruktioner:

  1. Börja med att skala och skära äpplena i mindre bitar.
  2. värm ugnen till 225 grader
  3. Häll vinäger i en stekpanna och blanda ner rå- & strösocker. Ta ner äppelbitarna i detta och stek på medelvärme ca 15 minuter.
  4. Ta i russinen och stek i ytterligare 3-5 minuter.
  5. Rör ner nötterna i den varma äppelröran.
  6. Hacka samman havregryn, smör och socker till pajdegen. Tryck ut 3/4 delar av pajdegen i pajform eller små pajformar
  7. Fyll på äppelröran på degen i formarna
  8. Strö över kanel
  9. Smula över resterande av pajdegen
  10. Grädda i ugnen på 225 grader i 15-20 minuter


Och det doftar just nu väldigt ljuvligt här.

Jag hade tänkt blanda ner flagad mandel också, men det glömde jag. Så får jag fler äpplen ska jag komma ihåg det nästa gång. ca 0,5 dl torde räcka

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.