Jag gör åkerbärslikör

I somras plockade jag åkerbär som jag inte orkade rensa, så jag la dem i två glasburkar som jag hällde sprit i, och idag si sådär 10 veckor senare silar jag nu detta.

Ett sockerlag görs som jag blandar samman med spriten, och resultatet ska bli en åkerbärslikör. Recept följer efter bilderna

Året åkerbär

Ingredienser:

  • 1 flaska okryddat sprit (75 cl)
  • 1-2 kg åkerbär (går bra med andra bär också)
  • sockerlag (400 gram socker & 200 gram vatten som kokats till 105-107 grader)

Instruktioner:

  1. Lägg er bären i en stor glasburk med lock (bären kan vara orensade)
  2. Häll ner spriten i burken, rör om och stäng locket
  3. Låt burken stå mörkt och lite svalare till, i mins 4 veckor, gärna mer. Skaka burken ett par gånger.
  4. Häll sprit och bärmassan genom en silduk. Tryck och pressa ut all saft och sprit du kan från bären.
  5. Koka upp sockerlagen: dvs mät upp 400 gram socker och 200 gram vatten i en kastrull och koka detta tills det mäter 105-107 grader. Ta av från värmen,
  6. Häll ner den avrunna spriten i sockerlagen och rör runt
  7. Häll upp likören på välrengjorda småflaskor och förslut.
  8. Drick med måtta =D
Åkerbärslikör

Opella kan man köpa små flaskor och burkar och annat . Det var där jag fann de här småflaskorna att fylla likören i. Varje flaska rymmer 100 ml och korkar som passar är 18 mm. Priset för flaskorna är från 7 till kronor styck. Kanske inte jättebilligt, men ett okej pris – då man inte behöver köpa 500 stycken =)

Vet du om något annat ställe där man kan köpa mindre mängder småflaskor billigt och där fraktkostnaden är rimlig så dela med dig! Skriv en kommentar, eller mejla mig =)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.