Nästan egen tvål fast halvfabrikat

Nu har tvålmassan jag beställ kommit. Jag vill ju göra egen tvål, men är rädd för LUT – så jag gör min första tvål på en färdig tvålmassa innehållandes Shea smör. Tvålbasen köpte jag HÄRCC-hobby, och i mitt första försök att skapa tvål på halvfabrikat (lite skämmigt, måste jag medge) gör jag på 500 gram. Förpackningen innehåller det dubbla. Jag ska lägga till två oljor och jag väljer bland det jag har hemma just för ögonblicket och det blir Johannesört & Kamomill. Grundreceptet jag lutar mig mot kommer från Svensk Hälsokost.

Ingredienser:

Instruktioner, i text:

  1. Mät och fördela tvålmassan i mindre bitar som läggs i en glasbehållare i ett vattenbad.
  2. Låt tvålmassan smälta på svag värme och rör försiktigt ta bort ev. bubblor. När allt är smällt, ta bort från värmen och låt svalna något.
  3. Mät upp oljorna och rör ner dem i tvåbladen
  4. Häll upp och fördela det hela i tvålformar, gärna i silikon, och låt stelna över natten.
  5. Stjälp upp tvålarna försiktigt från formen. Hoppa in i duschen och njut av din nya tvål =)

Instruktioner i bild & text:

Här kan man leka hur mycket som helst. Det finns massor av olika silikonformar man kan använda till formen. Men man kan också leka med tvålfärger, eller använda genomskinlig tvålbas och ta i olika öret. Fantasin är det som sätter gränser.

Det här med tvåltillverkning är ganska dyrt, men det är det ju att också köpa riktigt bra oljebaserade tvålar. Å andra sidan slipper man använda och köpa handkräm då man använder fasta oljebaserade tvålar. Detta eftersom dessa tvålar torkar inte ut huden på så sätt som andra tvålar och framför allt kanske just flytande tvålar gör.

Även om det är dyrt, kan man ju sälja till nära och kära, det trista då är bara att det tar så lång tid innan de behöver en ny, då fasta tvålar är otroligt dryga.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.