Mera tvål på tvålbas

Detta med tvål var roligt – men också praktiskt. Med sånna här tvålar blir händerna inte alls lika uttorkade som med flytande tvål. Dessutom är sånna här tvålar även mer dryg än flytande tvål.

Varför jag blivit intresserad av att göra egentvål beror på min svärdotter. Hon tänker helt rätt idag och använder till sig själv barnen så ekologiska och närproducerade produkter som möjligt, med bra naturliga ingredienser som ska vara så få som möjligt. Men samtidigt vara bra för just henne eller för just barnen

Jag är därför inte så intresserad av att göra sånna vackra och tjusiga tvålar, med extra tillsatser som färg och sånt – jag vill ha så lite ingredienser som möjligt men ändå ha lite variation.

Detta gör ju att de inte blir så vackra tvålar, med torkade rosenblad och olika färg etc så som många hemgjorda tvålar annars är. Efter en stunds användande så är i och för sig alla fasta tvålar inte så jätte vackra. Att ha tvålen eller flera tvålrester i en snygg tvålpåse, som dessutom är praktisk på så vis att man kan hänga upp den, så tvålen får lufttorka mellan användningarna. Gör man så med tvålarna kan man ju som många gör med tandborstar och handdukarna låta varje familjemedlem ha varsin tvål.

Bild och produkt från cchobby

Av denna anledning har jag nu köpt ekologiskt linnetyg (som just nu kokas) att sy tvålpåsar av.

Hur som så har jag 1 kg kvar av tvålbasen med Sheasmör. 500 gram förstörde jag med morotspuré… så jag fick skrapa bort bra mycket. Till dessa tvålar blir det perfekt med en tvålpåse.

Jag delar mitt kilo till två 500 grams bitar och smälter dem, en bit åt gången. Och sen lägger jag till:

  • 20 gram avokadoolja + 2-4 tsk torkad mynta och 20 droppar oleum basileum eterisk olja i ena halvan
  • och i den andra halvan blir det 2 msk honung & 20 droppar mandarin olja tillsammans med rivet skal av apelsin

Instruktioner:

  1. Tärna tvålbasen lägg ner i ett glaskärl. Smält den över vattenbad eller i mikrovågsugn. Smälter du mikro gör 20-30 sekunder i taget i början och när tvålmassan börjat smälta bara 10-20 sekunder åt gången och rör om lite mellan varje värmning.
  2. Blanda ner honungen, men låt sen tvålmassan svalna något innan du blandar ner de eteriska oljorna .
  3. och häll upp i formar eller i ett tomt Pringels rör

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.