Örtavkok

Åh, så det pirrar… jag vill sätta igång nu, men detta med att leka kemist och göra tvål och andra naturliga substitut till sköljmedel, schampo och annat är vigt till helgen. Men så här en stund innan helgen och efter jobb och mat och andra vardagsmåsten förbereder jag lite örtvatten eller vad det nu kan kallas dekokter, infusion, eller helt enkelt örtavkok. Jag tänker alltså använda örtavkok istället för vatten i helgens tvålar eller vad det nu ska bli.

Det är Februari och snö i mängder ute, så det är tur jag har köpt på mig lite torkat, så som torkade ringblommor och torkade violer. Jag älskar violdoften! Men styvmorsviol som jag köpt på mig, luktar inte viol, utan det är doftviolen som doftar himmelskt – så den är beställd. Styvmorsviolen har dock andra egenskaper som jag gillar – så som att hjälpa till vid exempelvis eksem & klåda plus svårläkta sår. Förutom det hjälper denna ört till med att stärka huden och göra den mjuk.

Ringblomman behöver jag kanske inte nämna om något alls, då den är världskänd för sina bra egenskaper, så som sin lugnande effekt på irriterad hud. Och tillsammans med oljor får man en ringblomssalva som är ett en mycket bra salva för sår, sveda och torrhud samtidigt som den ger huden viktig näring m.m. Ringblomman är dessutom bakteriedödande och antiinflammatorisk. Ett avkok på ringblomma som man sköljer håret med sägs vara en riktigt ”må bra kur”

Jag tänker att man tar en matsked torkade örter per deciliter vatten.

Detta låter man koka upp under lock, och sen låter jag det sjuda i 40-60 minuter.

Jag rör runt lite och skrapar ner örter som kommit efter kastrullens väggar.

Och därefter låter jag det svalna över natten, fortfarande under lock.

På morgon silar jag det hela och häller upp avkoket på flaskor för att sen använda det i kemiverkstaden =) till helgen

Och jag är mycket besviken på doften från örtavkoket på viol. Tills jag kom i håg att det är ju luktviol som har doften jag vill ha medan styvmorsviol, som jag använt, har de fina egenskaperna som hjälper till vid exempelvis eksem & klåda plus svårläkta sår. Förutom det hjälper denna ört till med att stärka huden och göra den mjuk.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.