BalsamShampo på rågmjöl, citron och…

Nu har jag provat göra schampo på rågmjöl – (men egentligen borde namnet vara Balsamschampo) Ja, du läste rätt RÅGMJÖL! och BALSAM-schampo! Det ska tydligen vara så att tvättar man håret med detta och sköljer den enligt instruktionerna (först varmt sen kallt vatten) blir håret både rent och mjukt, så inget balsam behövs!

Jag hittade ett inlägg som är ganska precis 5 år gammalt från bloggen:

http://www.saraseviga.se/

Bloggen har flera recept, och handlar även om yoga och om att leva hållbart. Det var där jag råkade halka in och hitta det här receptet på schampo baserat på rågmjöl och citron, samt vatten.

Att du behöver är:

  • 2 dl rågmjöl (helst grovmalt)
  • 0,5 citron
  • 4 dl ljummet vatten
  1. Blanda samman mjöl och vatten i en skål och dela citronen och låt den åka ner i mjölblasket. Täck över skålen med folie, plast eller aluminium. Och låt vila så över natten.
  2. När detta vilat klart pressar du ur all saft från citronbitarna och tar bor skalet
  3. Använd stavmixer och mixa ordentligt tills det skummar – skummet visar att tvålämnena dras ut.
  4. Sila det hela genom en finmaskig sil – så enbart en vit skummande vätska blir kvar. Jag silade detta flera gånger & sist silade jag blandningen genom en silduk.
  5. Mixa den vita vätskan igen så det skummar ordentligt och tappa sen upp detta på flaskor med förslagsvis, hjälp av en tratt.

Detta håller kring två veckor i kylen. Så skriv innehåll och datum på en etikett som tejpas fast på flaskan.

När det är dags att tvätta håret fördelar du rågmjölsblandningen i torrt hår – men det fungerar också på fuktigt hår avslöjar andra källor, tills hela håret är genom-masserat.

Skölj först bort rågblandningen med ljummet vatten och därefter med så kallt vatten som möjligt. Det kalla vattnet hjälper till att stänga porerna i hårstråna.

Det som är kvar kan sparas i flaskan i kylskåp och håller sig ca 2 veckor. Lukta för att känna om den blivit dålig. Observera att den ska lukta ganska syrligt pga citronerna, men inte härsket.

Just i denna sats, som jag gjorde DUBBEL av (så svärdottern ska få en flaska att prova) la jag till några droppar av vardera eterisk olja (rosmarin) för doften, mjölksyra för det är en fuktgivare & pH-sänkare & makerskonservering, som är ett naturligt konserveringsmedel, så håller sig schampot lite längre kanske =) Du kan köpa tillsatserna hos

Nu så ska det bara provas. Tror jag ska prova den på min hund oxå, som är en Powder puff. Så inlägget kommer att uppdateras med recensioner om resultatet på både, mig, hund och förhoppningsvis svärdotter

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.