Koka hjortronsylt

Nu var det ett tag sen jag skrev, som ni kanske förstår har flytten ut till landet tagit en del tid av mig =) samtidigt som jag jobbar på som vanligt med mitt arbete OCH nu har min semester börjat! Igår faktiskt =) Här på landet har vi en myr en bit in i skogen, och där fanns ett sv skogens guld

Jag och min man fick igår ihop ca 3 liter och dagen innan hade jag cyklat (ja, jag har börjat motionscykla då mina kompartmentsyndrom i smalbenen verkar gilla det bättre än promenader (jag väntar på operation, men Corona har gjort att det drar ut på tiden)- och JA, jag behöver gå ner i vikt då jag ökat i vikt 15 kg på 1,5 år sen jag slutade röka) och efter cygelvägens gren såg jag lite guls som glimmade i väggrenen – och där lite längre in i skogen fann vi också nästan 3 liter.

Helt ärligt så var det min man som plockade dem, då mina ben och dess kompartment inte gillade myrmarken alls. Det var väldigt tufft för mina ben igår också, så jag får inte ihop lika mycket guld i hinken som min man. Hursom så ska jag nu göra sylt på det vi plockat och jag kan inte se att jag delat mitt recept på hjortronsylt tidigare, så här kommer det. (Jag gör denna sats multiplicerat med 3,5):

Ingredienser:

 • 1 kg hjortron
 • 500 gram syltsocker
 • 200-500 gram strösocker
 • 1 tsk citronsyra

Instruktioner:

 1. Grovrensa bären försiktigt och väg dem
 2. Varva socker och bär i en stor kastrull och låt detta stå och safta till sig minst 1 timme, men gärna över natten.
 3. Koka försiktigt upp bär- & sockermassan UTAN att röra om grytan allt för mycket, men utan att bränna fast de fina bären heller. Skaka bara kastrullen mellan varven och vänd bara runt försiktigt med en stor slev med största försiktighet.
 4. Låt bärmassan koka i 8-10 minuter och skaka kastrullen med jämna mellanrum
 5. Skumma av (Ta bort all skum som samlats på ytan. Det är där allt dåligt hamnat, som exempelvis dåliga bör, blad etc)
 6. Mät upp citronsyran i en liten skål /kopp och ta i lite sylt som du rör ut citronsyran i
 7. Ta ner citronsyreblandningen i kastrullen med sylten och rör försiktigt ut det i hela sylten
 8. Tappa upp sylten på varma, väl rengjorda burkar och förslut genast. Man kan, om man har en stor kastrull över, koka burkarna i den samtidigt som man kokar sylten. Ta upp glasburkarna försiktigt och häll ut vattnet och tappa sen direkt upp sylten i de varma burkarna.

Och här följer lite bilder och repeterande text på det hela:

2. Varva när och socker i en stor kastrull. Och låt detta vila minst 1 timme men gärna över natten
3. Koka försiktigt, utan att bränna fast, och skaka bara på kastrullen mellan varven eller vänd runt sylten mycket försiktigt

Jag brukar ha en pincett eller liknande till hands, när jag kokar sylt på bär som hjortron. Och medan härligheten försiktigt kokas upp, plockar jag upp skräp som följt med ner i kastrullen, då det flyter upp till ytan. Det går alldeles utmärkt att också låta det vara kvar i kastrullen då det samlas i skummet som bildas på ytan, då du sen tar bort det med en hålslev eller liknande.

Färdigkokt, skummad och citronsyran utförd
Hjortronsylt uppöst på rena glasburkar

En kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.