Saftig och god kycklingfilé

Jag gillar kyckling, men denna, som jag nu tänker dela med mig av, är helt fantastisk!

Grundreceptet är från ICAs receptsida (https://www.ica.se/recept/kokt-kycklingfile-med-ortsas-338058/) Och den är sååå enkel att göra =) Jag har ändrat om receptet lite (eller mycket, det beror på vem du frågar…) Du kan hur som variera detta recept så det blir din favorit. Detta genom att ersätta kryddorna med egen favoritblandning eller dylikt – att knåda in kryddor avviker från grundreceptet, ELLER/OCH använda andra smaksättningar på färskosten. Färskost finns ju i otroligt många olika smaksättningar.

MEN om du inte gillar den fräna smaken av färskost kan du byta ut den (se längre ner, efter recepten, förslag på ersättning) .Gillar du inte starkt, så kan du hoppa över spirachan (den finns inte med på ICAs recept till att börja med, utan är helt min påhitt) Här kan du leka mycket. T.ex. kan du tillsätta lite honung och/eller senap, lite morot o.s.v. Grundkonceptet är den samma, dvs:

 1. Knåda in en kryddblandning runt om kycklingen.
 2. Koka kycklingen
 3. Bryn kycklingen hastigt
 4. Tillsätt grejer i kokvattnet och gör en gryt/såsBAS som du lägger kycklingen i samt ev grönsaker och låt det snabbt koka/mojjsa ihop sig.

Så här gjorde jag senast och då använde jag följande ingredienser:

 • 4-5 st kycklingfiléer
 • Vatten
 • 3 msk kycklingfond
 • Kycklingkrydda (1/3 dels burk av Knorrs)
 • 1-3 msk Spiracha
 • 75 gram smaksatt färskost (ex. paprika, 4 peppar eller annat)
 • 3 dl grädde
 • maizena
 1. Börja med tina upp kycklingfilérna om de är frysta.
 2. Förberedd en kastrull med vatten och kycklingfond (3 msk) så det kommer täcka kycklingfiléerna.
 3. Krydda in filérna ordentligt med kycklingkrydda. Jag förbereder en djuptallrik med 1/3 burk kycklingkrydda där jag tar i en filé i taget och knådar & vänder runt i kryddan noga och ordentligt.
 4. Lägg ner filérna i kastrullen med fond och fyll på med vatten tills det täcker filerna. Sätt på lock och koka på medelvärme ca 30 min.
 5. Kontrollera att filéerna INTE är röd eller rosa mitt i (de skall inte vara det, då det i vanliga fall räcker att koka dem i 10 minuter)
 6. Ta ner filérna i en stekpanna och stek den super-jätte-snabbt hög värme på vardera sida. Detta för att få en krispig yta, inget annat. =)
 7. Behåll vätskan i kastrullerna och vispa ner spiracha (1-3 msk beroende på hur stark du önskar att såsen blir), färskost & grädde. Koka sakta upp gryt/såsbasen på medelvärme
 8. Ta ner filérna i kastrullen igen och låt det hela koka ihop sig ett par minuter.
 9. Om du upplever såsen tunn, tillsätt maizena och rör om och låt det hela koka på medelvärme. Upprepa tills du har den konsistens på såsen som du önskar.
 10. Klar att serveras med valfritt tillbehör så som ugnsstekt potatis, kokt ris, bröd eller annat

Byt ut färskosten

Gillar man inte den fräna smaken som färskost ibland kan ge ifrån sig kan bara använda grädde – det blir väldigt krämigt och gott! Eller använd något annat. Varför inte prova lite krossade tomater, salsa- eller tacosås, creme fraiche eller vad du vill nästan =) Du kan till och med ta Blå bands eller Knorrs pulver såser. Galet va?

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.