Gör komplettering till POPULÄRA spelet Före eller Efter

Sällskapsspel brukar få stort utrymme under julhelgerna, och så även hos mig. =)

Ni är många som spelat det populära spelet NÄR DÅ DÅ? 

och det har kommit ett helt gäng med nya kort som man kan komplettera spelet med. 

Personligen tyckte jag att spelet är en aningen lite svårt för att hela familjen ska tycka det är lika roligt som jag. Så när jag fann spelet: Före eller Efter och läste baksidan, tänkte jag att detta blir perfekt: 

”Dök Kalles kaviar upp i butikerna före eller efter att julbocken i Gävle brann första gången? Fanns Pippi Långstrump när Lego började säljas? Och uppfanns BH:n före eller efter man för första gången kunde ta simborgarmärket??

Före eller efter? är ett kul och medryckande spel där det gäller att ha en bra känsla för när saker hände. Men glöm årtalet – här räcker det att svara på om det hände före eller efter händelsen innan. Du kan när som helst stanna och säkra dina poäng, eller chansa på en fråga till och få ännu fler poäng – men då också riskera de poäng du har. Svarar du fel så ryker nämligen de poäng du fått ihop i rundan!”

Jag köpte spelet på LAGERHOUS, men märkte redan efter första spelomgångens första fråga att TYDLIGHETEN saknas. Framförallt en tidslinje till alla, så jag började spåna lite på kompletteringar OCH nu har jag gjort ett par TILLÄGG till spelet. Genast blev det roligare då tydligheten infann sig. =).

Jag skapade tilläggen på datorn så som tidslinjer till varje deltagare och tomma kort (skrev ut och laminerade dem både för hållbarhetens skull och miljön, så de kan användas igen och igen)

Korten jag skapade ersatt de medföljande korten ”Före” och ”Efter”. De tomma korten laminerade jag, så att man med whiteboardspennor kan skriva på dem om och om igen. Man kan ju använda Post It-lappar eller vanligt papper istället för korten – men det blir onödigt slit på miljön

Så formulerade jag tilläggsinstruktioner:
1. När första texten läses upp (enligt originalreglerna) välj ett huvudord eller fras från frågan och skriv upp det på ena kortet. 
t.ex. texten: Harry Potter och den vises sten – den första romanen om Harry Potters äventyr kommer ut”
På kortet skrivs bara Harry Potter och kortet läggs ut under tidslinjenNästa kort läses 
t.ex. texten: Gratistidningen Metro kommer ut för första gången.
På det andra kortet skrivs bara Metro och nu ska det kortet läggas på tidslinjen före eller efter Harry Potter kortet.

Så då kunde det se ut så här på bordet framför en spelare:

Sen är det bara att sudda ut korten och gå vidare =)

Allt detta och lite till har jag gjort en PDF-fil på som du kan ladda hem och göra samma lika = Just Do It Yourself. Tre sidor, varav två sidor innehåller material som behövs i spelet (tidlinje & kort). Dessa räcker till 4 spelare. Är ni fler skriv ut sid 2 & 3 igen så har ni för 8 deltagare. =)

Om du inte har någon lamineringsmaskin så fråga runt – det är många som har en. Det finns annars billiga på Netonnet,  Jula eller Biltema mf.l. eller så kan man använda stadiga plastfickor, eller liknande.

Whiteboardpennor (EJ permanenta) finns lite varstans: BiltemaIkea mf.l. Jag köpte pennor med sudd i locket för att slippa små sudddukar av fleece eller filt till alla deltagare, för att kunna sudda ut korten. Dessa med sudd i locket finns på LÄR & LEK att köpa. Det finns svarta men även olikfärgade och just nu, i skrivandetsstund har de kampanj på dem. =) bra pris. =)

Önskar du köpa färdiga små tavlor eller liknande för detta finns det också på LÄR & LEK. MEN skapande är ju så mycket billigare och ROLIGARE.
Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.