Sy en barnkjol på 20 minuter

Så kommer de regniga dagarna även på semestern, men man vet att det snart kommer en dag med sol igen. Vad kan man då hitta på en regnig dag som denna, jo sy en enkel kjol till barn. Jag ska visa dig hur i detta inlägg, och även ge dig mönsterinstruktioner.

Du behöver:

  • en tunn tygbit i mått efter den storlek du ska sy, se tabell nedan (köp en på sommarrean, eller använd ett lakan, del av en gardin eller annat. =) Tyget kan vara stumt eller elastiskt, men gärna tunt så den faller fint).
  • Resår, i rätt längd, se tabell nedan
  • Symaskin, sax, passande tråd, mönsterpapper, penna, linjal eller liknande

Titta på tabellen nedan , och välj ut vilken storlek du ska sy för att få reda på hur mycket tyg du ska ha, och sen vilka mått mönstret du kan rita ska ha:

Här kommer jag visa hur du ska göra. Jag har valt storlek 5 år vilket motsvarar 110 cl. Jag kan även läsa i tabellen kjolens ungefärliga färdiga mått. När jag valt storlek behöver jag hitta en tygbit som minst är totalt 104 cm bred och 43 cm lång för att sy storlek 5 år (110 cl)

Rita upp mönstret som en rektangel enligt tabellens mått på de gröna kolumnerna och den rad som din storlek är. På storlek 5 år är mönsterdelens mått 52 cm bredd och 43 cm lång. Detta ritar jag ut på ett mönsterpapper, så här:

Skriv ut lite ”bra att veta” på mönsterdelen, så som storlek, var sidorna är, var midjan ska vara etc.

Klipp ut mönsterdelen och lägg den på dubbelvikt tyg och klipp ut. Sömsmån är inräknat i mönsterdelen, så du klipper i tyget utan sömsmån.

Nu har du TVÅ likadana rektangulära tygbitar. Håll reda på vad som är upp och ner och var sidorna är. Lägg ihop dem räta mot räta, nåla eller använd klämmor och sy ihop sidorna på symaskin:

Pressa och vik upp en 3 cm bred fållkant på nedre delen av kjolen eller ”tunneln”så här ( tänk på vad som är upp och vad som är ner, så kjolens eventuella motiv inte kommer upp och ner när kjolen är färdig

Sy fållen

Sy ihop resåren till en cirkel så här:

För resåren över kjolens linning och vik ner så mycket av kjolen så resåren döljs, nåla runt hela midjan, så här: och sträck tyget hela tiden noga

Sy en söm längs kjolens linning som du vikt in resåren i, om du önskar kan du också sy en raksöm över resåren också, så den inte vänds i framtiden.

Färdig!

Prova och berätta sen hur det gick:

Blev kjolen okej? Vilket tyg sydde du den i och i vilken storlek? Vill du visa bild, snälla? Och hur var min beskrivning?

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.