Nu har jag en porlande svartvinbärsdryck på gång. En del kallar den svart vinbärsjuice medan några kallar den för kallrörd svartvinbärssaft. Jag kallar den för porlande svart vinbärsdryck.
Och det doftar så ljuvligt!
Den är inte färdig, men den är på gång och här bjuder jag på receptet som jag har gjort denna på:

Du behöver:
- 4 l svart vinbär
- 200 svart vinbärsblad
- Två citroner
- 4 l kokande vatten
- 70 g citronsyra
- 2 rena 10-l hinkar
- 2 kg strösocker
- plastburkar på ca 2 dl eller annat att förvara drycken i (jag köpte mina på SWEMED, väldigt billigt: https://swemed.se/158669/kontorsmaterial-och-hushall/kok-hushall/engangsartiklar/plastform-lock/utan-lock/plastform-pp-rund-delipack-200ml-101x101x37mm-tr-50st/?gclid=CjwKCAjwu5yYBhAjEiwAKXk_eP63gIFA-7ehtJjutK_XRM_cFbV8QmKzUmyUXeNOT62_rwC-G0usfRoC-XYQAvD_BwE GLÖM INTE att köpa lock till. =)
Och så här gör man, eller så här gjorde jag:






- Mät upp vattnet och koka upp.
- Medan vatten ska till att koka, skivar du citronerna tunt.
- Varva svartvinbär, citroner och svartvinbärsblad i en stor bunke/hink, ex 10 liters hink
- När vattnet kokar tar du av från värmen och tar i citronsyran.
- Häll över allt vatten med citronsyra i hinken med bärblandningen
- Rör om. Sätt på lock eller folie.
- Ställ hinken mörk och svalt och låt stå i 2-5 dygn. (Jag ställde ut min hink i garaget)
- Sila det hela genom en silduk i den andra rena 10-l hinken
- Rör ner strösockret i juicen. Rör till allt socker smält
- Häll upp i rena burkar (förslagsvis burkar som rymmer ca 2 dl)
- Ställ in i frysen och ta ut när du vill njuta av lite god svartvinbärsjuice.
OM du inte vill eller kan frysa drycken, rekommenderar jag dig att tillsätta flytande atamon (enligt flaskans instruktioner) för hållbarhetens skull.
När du vill njuta av drycken blandar du 1 del koncentrerad dryck med 4-5 delar vatten – ungefär som när man blandar juice. Och har du då hällt upp koncentratet i 2 dl burkar och lagt in i frysen, så behöver du bara ta ut en (1) burk för att få en tillbringare drickfärdig juice. =)
