Jag har haft fullt upp ett tag – så kreativitet har jag inte hunnit med riktigt. Det har varit mycket på jobbet, en lunginflammation med följd av spruckna revben och annat privat som täppt igen varenda lediga minut som kunde ha varit kreativa minutrar. OCH nu är jag äntligen lite på G igen.
Snart påsk och med det godis i massor. I dag gör jag gelégodisar med smak av blåbär, turkiskpeppar, äpple & päron. Fyra (4)sorter! Detta är så enkelt och så roligt! Bara du har lite tillbehör så som:
- Bra kastrull
- Kökstermometer
- Knäcktratt eller såsdispenser
- Silikonformar (jag har köpt mina via Wish – billigare än billigast MEN låååååång leveranstid)
- Smakaromer (jag har köpt flera från Borgeby kryddgård)
- Hushållsfärger av något slag (jag använder Pastafärger som jag köpt på Lyckas med mat)
I övrigt behövs lite andra ingredienser i form av vätska, socker, glukos & gelatinblad. Till receptet nedan så behövs två (2) silikonformar av den sort jag använder – nallar eller hjärtan.
Följande ingredienser använder jag mig av som grundrecept till en sats:
- 90 g strösocker
- 50 g glukos
- 250 ml vätska (sort se nedan för varje smak)
- 6 gelatinblad
- 2 msk vatten
- Geléfärg
Och här följer instruktionerna:
- Blötlägg gelatinbladen
- Koka upp socker, glukos och vätska till 122-125 grader
- Ta upp och krama ur gelatinbladen och smält detta i en kastrull med 2 msk vatten. Det får INTE koka.
- Rör ner gelatinvätskan i sockerblandningen.
- Blanda ner arom och färg
- Låt svalna till ca: 70 grader
- Fördela i önskade formar (jag använder silikon formar som jag oljat in lite med rapsolja). Jag använder mig av en s.k. knäcktratt men det går lika bra med en såsdispenser.
- Låt svalna i rumstemperatur till nästa dag
- rulla godisarna i strösocker eller sikta florsocker runt godisarna
Blåbärssmak:
Som vätska använde jag: blåbärs/lime lättdryck + 2 krm blåbärsarom.
Jag tog sen 3/4 dl strösocker och 1 tsk citronsyra som jag rullade gelégodisarna i.
De bidde syrliga och goda tack vare sockret & citronsyran. Nästa gång kommer jag ta i mer blåbärsarom – minst dubbelt så mycket.
Salt/lakritssmak:
Som vätska använde jag vatten + 2 gram turkiskpeppararom & lite lakritspulver.
Jag rullade dem sedan i 3/4 dl strösocker + 2 tsk salt + krm citronsyra
Åh! Såååå goda dessa blev 🙂 Helt perfekta!
Äppelsmak
Som vätska använde jag vatten + 2 gram äppelarom och jag rullade dem i 3/4 dl strösocker blandat med 1 tsk citronsyra.
Och det blev smarriga! Kanske skulle jag tagit i lite mer av äppelaromen…
Päronsmak
Som vätska använde jag vatten + 3 gram päronarom och jag rullade dem i lika delar strösocker & florsocker.
De bidde så där helt lagom.. så nästa gång blir det något mer i dem så de överraskar i munhålan