Blåbärskakor

Nu ska här bakas, jag menar här ska lagas 😉 blåbärskaka på traditionell vetedeg – det blir ju godast, eller vad tycker du?blåbärskaka3b

Ta fram alla ingredienser en stund innan du ska baka så alla ingredienser har samma temperatur.

Ingredienser, deg:

  • 150 gram smör
  • 250 gram (2,5 dl) mjölk
  • 250 gram (2,5 dl) vatten
  • 50 gram jäst
  • 210 gram (1,5 dl) ljus sirap
  • 10 – 15 gram (1 msk) vaniljsocker
  • 52 gram (1 st) ägg
  • 750 – 900 gram (13-15 dl) vetemjöl special
  • 3,2 gram (0,5 tsk) salt
  • Blåbär & socker till fyllning + ev. potatismjöl och rörsocker

Instruktioner:

  1. Tärna smöret
  2. Blanda sen ihop (i hushållsmaskinens skål) smör, mjölk, jäst, sirap, ägg och hälften av mjölet.
  3. Montera degkroken och kör på medelhög hastighet tills allt blandats.
  4. Häll i lite mer av mjölet och låt maskinen fortsätta knåda medan du häller ner lite i taget av mjölet. Var försiktig så du inte har i allt mjöl – det behövs inte. När degen släpper skålens kanter räcker det mjöl – då spar du kvarvarande mjöl till utbakningen
  5. Tillsätt saltet och låt maskinen fortsätta knåda i ytterligare 10 – 15 minuter – till degen klarar glutenprovet (https://www.youtube.com/watch?v=0CFXLJpTPb0)
  6. Låt nu degen vila under bakduk i ca: 60 min
  7. Ta upp degen på mjölat bakbord och kavla ut till lagom stora rundlar eller kvadrater eller vilken form som du tycker passar bäst (du avgör vad som är lagom för dig)
  8. Strö över rikligt med blåbär på rundlarna eller vad du nu har för form – lämna en kant runt om utan blåbär.
  9. Vik upp kanten och strö över socker efter smak (ganska mycket) och ev. potatismjöl så det inte blir så söligt 😉
  10. Jäs under dyk i ca: 30 – 45 min
  11. Pensla med uppvispat ägg och strö på ytterligare lite socker – jag anväände här rörsocker  🙂
  12. Grädda i 200 graders varmlufts ugn i ca: 10 – 12 minuter (225 grader, mitt i ugnen utan varmluft) blåbärskaka5
Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.