Nu ska här bakas, jag menar här ska lagas 😉 blåbärskaka på traditionell vetedeg – det blir ju godast, eller vad tycker du?
Ta fram alla ingredienser en stund innan du ska baka så alla ingredienser har samma temperatur.
Ingredienser, deg:
- 150 gram smör
- 250 gram (2,5 dl) mjölk
- 250 gram (2,5 dl) vatten
- 50 gram jäst
- 210 gram (1,5 dl) ljus sirap
- 10 – 15 gram (1 msk) vaniljsocker
- 52 gram (1 st) ägg
- 750 – 900 gram (13-15 dl) vetemjöl special
- 3,2 gram (0,5 tsk) salt
- Blåbär & socker till fyllning + ev. potatismjöl och rörsocker
Instruktioner:
- Tärna smöret
- Blanda sen ihop (i hushållsmaskinens skål) smör, mjölk, jäst, sirap, ägg och hälften av mjölet.
- Montera degkroken och kör på medelhög hastighet tills allt blandats.
- Häll i lite mer av mjölet och låt maskinen fortsätta knåda medan du häller ner lite i taget av mjölet. Var försiktig så du inte har i allt mjöl – det behövs inte. När degen släpper skålens kanter räcker det mjöl – då spar du kvarvarande mjöl till utbakningen
- Tillsätt saltet och låt maskinen fortsätta knåda i ytterligare 10 – 15 minuter – till degen klarar glutenprovet (https://www.youtube.com/watch?v=0CFXLJpTPb0)
- Låt nu degen vila under bakduk i ca: 60 min
- Ta upp degen på mjölat bakbord och kavla ut till lagom stora rundlar eller kvadrater eller vilken form som du tycker passar bäst (du avgör vad som är lagom för dig)
- Strö över rikligt med blåbär på rundlarna eller vad du nu har för form – lämna en kant runt om utan blåbär.
- Vik upp kanten och strö över socker efter smak (ganska mycket) och ev. potatismjöl så det inte blir så söligt 😉
- Jäs under dyk i ca: 30 – 45 min
- Pensla med uppvispat ägg och strö på ytterligare lite socker – jag anväände här rörsocker 🙂
- Grädda i 200 graders varmlufts ugn i ca: 10 – 12 minuter (225 grader, mitt i ugnen utan varmluft)