Baka utan ägg…

Jag har några bekanta vars barn är allergisk mot ägg – och jag har funderat så på hur man ska kunna ersätta ägg i bakverk, så kom jag över, av en slump, en artikel på Expressen – mitt kök och det finns ju en del. 7-11-16-agg

Vad sägs om:

Chiafrön

De sväller och klibbar ihop sig i varandra och blir utmärkt bindemedel istället för ägg i mjuka och hårda kakor.

1 msk chiafrön och 3 msk vatten ersätter 1 ägg.

Krossade linfrön

Sägs också kunna ersätta ägg – men mer skriver jag inte om det, eftersom Livsmedelsverket INTE rekommenderar att man äter krossade linfrön.

Det finns ännu inte tillräckligt med kunskap för säga hur mycket krossade linfrön man kan äta utan risk för att skada hälsan. Därför är vårt råd att inte äta krossade linfrön.

På Livsmedelsverkets hemsida finns att läsa mer om det: http://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/oonskade-amnen/vaxtgifter/cyanogena-glykosider-och-vatecyanid/ 

Sojamjölk + äppelcidervinäger

Syran i äppelcidervinäger bryter ner proteiner i sojamjölken och skapar en blandning som liknar filmjölk och som hjälper mjuka kakor att bli lite luftigare, bakpulvret hjälper ytterligare med att lyfta kakorna och få till en fluffigare konsistens.

En tesked äppelcidervinäger till en kopp sojamjölk som rörs om och står i några minuter innan man använder det – kan ersätta ett ägg

Banan

Banan kan inte bara som en bindare utan även för att ge lite extra naturlig sötning. När man använder banan i bakverk kan man ofta minska lite på sockret, och samtidigt få alla ingredienser att sitta ihop!

7-11-16-bananer

½ mosad banan ersätter 1 ägg.

Äppelmos

Precis som med banan är äppelmos ett jättebra sätt att både få ingredienser att hålla samman och samtidigt tillföra naturligt socker.

7-11-16appelmos

½ dl äppelmos och ½ tsk bakpulver ger mjuka härliga och fluffiga kakor.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.