Veckan har varit så… olik. Så nu när det äntligen blev helg är jag för rädd att varva ner så jag satte igång med marmelad-kok direkt.
Mera marmelad av blåbär och denna gång med vit choklad så det finns marmelad för de som gillar sött oxå 😉
Jag gjorde denna sats x4 – vilket är måtten i parentesen.
- 700 g frysta svenska blåbär(2,8 kg)
- 400 g strösocker(1,6 kg)
- 1 citron (skal & saft)(4 st)
- 2 tsk röd melatin + 50 g strösocker(1 påse + 200 g)
- 150 g vit choklad(600 g)
Instruktioner:
- Mät upp de frysna blåbären och lägg dem i en tjockbottnad kastrull
- Häll ner sockret över de frysna blåbären
- Täck kastrullen med en lock
- Rör om i kastrullen när blåbären börjar tina. Låt detta safta av sig ordentligt.
- Mät upp resterande ingredienser: melatin, socker, citron och choklad.
- Zesta citronen och pressa ut all saft från citronen, direkt i kastrullen med blåbär och socker
- Koka upp bärmassan och låt detta sen sjuda i ca: 10 – 20 min.
- Blanda melatin med sockret som är kvar och rör ner detta i marmeladen och låt koka i 2 minuter.
- Ta av från värmen.
- Hacka chokladen i mindre bitar.
- Ta bort all skum som ligger på ytan av marmeladen, med en hålslev
- Rör ner chokladen i marmeladen så att den smälter helt.
- Häll genast upp i rena glasburkar och låt svalna.
Och även denna blev det några burkar. 😉.