Så där halvsent igår (lördag), satt jag en deg till källarfranska. Jag formade frallorna och lät dem jäsa kallt över natten. Och nu på söndagsförmiddagen har jag precis gräddat dem, lagom till brunchen. Dessa blir så smarriga!
Det här recepten finns även i min bok, som släpps inom ett par veckor och det är ett av favoritbröden som vi bakar i Bageri & konditoriutbildningen i Umeå.
För att baka dessa behövs, till en sats:
- 1 uppvispat ägg
- 25 g jäst
- 250 g mjölk
- 250 g vatten
- 15 g smör- & rapsolja
- 50 g honung eler sirap
- 230 g rågsikt
- 400 g stark vetemjöl, gärna stenmalt (=större jäskraft)
- 15 g salt
Instruktioner:
- Vispa upp ägget i degskålen
- Smula ner jästen i äggvispet, tillsätt mjölk, vatten, smör- & rapsolja samt honung (sirap) och rör runt till jästen löst upp sig.
- Blanda ner rågsikten, följ av vetemjölet & knåda långsam hastighet i 5-10 min
- Tillsätt saltet & knåda då medelhastighet i 5-10 min. eller längre. Knåda tills degen släpper skålens kanter. Degen behöver inte släppa bunkens botten helt. Degen ska vara kladdig.
- Täck degskålen med plastfolie. Ställ degskålen i en balja med hett vatten & låt jäsa 30-60 min.
- Ta upp degen på mjölat bakbord. Dela degen i två lika tunga degämnen.
- Rulla ut varje degämne till en lång rulle på 32 cm vardera. Dela varje degrulle i 8 lika stora bitar.
- Doppa varje degbits snittyta i vetemjöl & lägg på plåt med bakplåtspapper.
- Jäs frallorna under bakduk: i kyl/sval över natten eller i rumstemperatur 40-60 min.
- Ta fram frallorna från kyl/sval & låt jäsa, under bakduk, i rumstemp. 20-30 min
- Grädda frallorna 200-225 grader under ca 6-10 min.
Nu väntar jag bara på tillbehören… 🙂
Det blir att testa frallorna, kan man beställa boken?
Mvh: Louise Andersson
GillaGilla
Tack för att du tittar in i min blogg & lämnar spår. 🙂
Tycker absolut, du ska testa frallorna – jag gillar dem skarpt!
I slutet av denna månad (mars) ska boken finnas att köpa. Håll koll i min blogg – jag kommer göra reklam för den på en gång den finns att köpa/beställa.
GillaGilla