Kanske lite antikt, eller kanske RETRO att baka & bjuda på 7 sorters kakor…
Man fixar att baka 7 sorter på 2 timmar om man gör en grunddeg och som man sen delar upp i 7 och smaksätter lite olika.
Idag ska jag hålla mig till 7 sorter även om jag just nu har 19 sorter jag vill prova – så får det räcka med 7 idag.
Idag gjorde jag efter detta recept på grunddegen, men är redan sugen på prova en annan, men det får bli nästa gång…
Ingredienser, 1 stor grunddeg:
- 600 gram (10 dl) vetemjöl
- 180 gram (2 dl) strösocker
- 550 gram rumstempererat smör
- 54 gram (3 st) äggulor (spar vitan till pensling)
- ev. 50 gram (0,5 dl) vatten
Instruktioner, grunddeg:
I degassistent:
1. Lägg alla ingredienser utom vattnet i degskålen. 2. Arbeta ihop till en deg. 3. Tillsätt lite vatten i taget om degen inte går ihop. Det ska bli en smidig, lättarbetad deg. 4. Tillsätt ev lite vatten i taget om degen inte går ihop. Det ska bli en smidig, lätarbetad deg. 5. Låt degen vila i kylen ca: 30 minuter i kyl. 6. Dela degen i 7 lika stora delar och tillsätt de ingredienser som krävs för varje sort du valt. 7. Grädda 10 – 15 minuter på 175 grader i varmluftsugn 2 plåtar i taget (eller i 200 grader utan varmluft, mitt i ugnen och 1 plåt i taget).
|
För hand:
1. Häll ut mjölet på arbetsbänken. Gör en grop i mitten och tillsätt socker och smör. 2. Nyp ihop till smulor. 3. Tillsätt äggulor och arbeta ihop till en deg. 4. Tillsätt ev lite vatten i taget om degen inte går ihop. Det ska bli en smidig, lätarbetad deg. 5. Låt degen vila i kylen ca: 30 minuter i kyl. 6. Dela degen i 7 lika stora delar och tillsätt de ingredienser som krävs för varje sort du valt. 7. Grädda 10 – 15 minuter på 175 grader i varmluftsugn 2 plåtar i taget (eller i 200 grader utan varmluft, mitt i ugnen och 1 plåt i taget). |
7 olika sorter:
Choklad och hasselnötskakor:
Ingredienser:
- 1/7 dels sats grunddeg
- 100 g mörk 70 % choklad
- 100 g hasselnötter
Instruktioner:
- Hacka chokladen och hasselnötterna grovt
- Knåda ihop med degen.
- Rulla små bollar och platta ut dem lite slarvigt till kakor på en plåt med bakplåtspapper.
- Låt vila i kylen 15-30 min
- Grädda.
Blev en favorit, redan på första tuggan
Kolakakor:
Ingredienser:
- 1/7 grunddeg
- 22 gram ljus sirap
- 35 gram vetemjöl
Instruktioner:
- Knåda in sirapen och mjölet i degen
- Dela degen i 20 delar och rulla till bollar.
- Tryck med en gaffel i varje boll,
- Låt vila i kylen i ca: 15-30 min
- Grädda. Jag gräddar i varmlufts ugn: 175 grader och två plåtar åt gången i ca 10-15 minuter.
Klassiker som de flesta älskar.
Brysselkex:
Ingredienser:
- 1/7 grunddeg
- Strösocker
- Röd karamellfärg
Instruktioner:
- Lägg lite strösocker i en plastpåse och droppa i 3 droppar karamellfärg.
- Knåda påsen tills allt socker blivet rosa
- Gör en rulle av degen och rulla den i sockret.
- Skär kakrullen i 20 bitar
- Låt vila i kylen 15-30 min
- Grädda.

Toscapinnar:
Ops! Hälften av kakorna är redan i makens mage. De var magiska!
Ingredienser:
- 1/7 grunddeg
- 50 gram smör
- 45 gram strösocker
- 36 gram honung
- 9 gram vetemjöl
- 50 gram flagad mandel
Instruktioner:
- Kavla ut degen till en 20×15 cm stor rektangel
- Lägg bakplåtspapper i ugnssäker form
- Smält smöret i en kastrull. Vispa socker, honung och mjöl och låt det tjockna under omrörning någon minut. Tillsätt mandeln
- Fördela smeten på degen och grädda i 15-20 minuter tills den har guldgul färg. Passa noga mot slutet så att den inte bränns!
- Låt svalna. Halvera kakan på längden och skär den sedan i 20 pinnar.
Schackrutor:
Ingredienser:
- 1/7 grunddeg
- 6 gram kakao
Instruktioner:
- Dela degen i 2 lika stora bitar. Arbeta in kakao i ena degbiten
- Rulla ut var och en av degbitarna till 2 jämnlånga rular i ca: ett lingfingers tjocklek.
Lägg ihop de 4 rullarna till en längd - Skär ut ca: 7 mm breda skivor och lägg på bakplåtspappersklädd plåt
- Låt vila i kylen 15-30 min
- Grädda i ca: 10 minuter

Syltkakor:
Ingredienser:
- 1/7 grunddeg
- Valfri sylt
- lite riven valfri choklad
Instruktioner:
- Rulla degen till små bollar och platta ut dem på en plåt med bakplåtspapper.
- Tryck en grop med fingret i mitten av kakorna. Klicka i lite sylt.
- Låt vila i kylen 15-30 minuter
- Grädda
- Strössla lite riven choklad på kakorna
- Låt svalna

Havre kakor:
Ingredienser:
- 1/7 grunddeg
- 3 dl havregryn
- 0,75 msk vaniljsocker
- 1,5 tsk bikarbonat
- 1,5 dl russin
Instruktioner:
- Blanda först in vaniljsocker och bikarbonat, sen havregryn och sist russin.
- Forma till bollar och lägg på bakplåtsklädd plåt
- Låt vila i kylen 15-30 min
- Grädda dessa ENSAM i mitten av ugnen på 150 grader i varmluftsugn eller på 175 grader i vanlig ugn i ca 13 minuter. Kakorna kommer att flyta ut och bli platta, och de är klara när de är gyllenbruna. Låt dem svalna på galler.
