7 sorters kakor på samma deg

Kanske lite antikt, eller kanske RETRO att baka & bjuda på 7 sorters kakor…

Man fixar att baka 7 sorter på 2 timmar om man gör en grunddeg och som man sen delar upp i 7 och smaksätter lite olika.

Idag ska jag hålla mig till 7 sorter även om jag just nu har 19 sorter jag vill prova – så får det räcka med 7 idag.

Idag gjorde jag efter detta recept på grunddegen, men är redan sugen på prova en annan, men det får bli nästa gång…

Ingredienser, 1 stor grunddeg:

  • 600 gram (10 dl) vetemjöl
  • 180 gram (2 dl) strösocker
  • 550 gram rumstempererat smör
  • 54 gram (3 st) äggulor (spar vitan till pensling)
  • ev. 50 gram (0,5 dl) vatten

Instruktioner, grunddeg:

I degassistent: 

 

1.   Lägg alla ingredienser utom vattnet i degskålen.

2.   Arbeta ihop till en deg.

3.   Tillsätt lite vatten i taget om degen inte går ihop. Det ska bli en smidig, lättarbetad deg.

4.   Tillsätt ev lite vatten i taget om degen inte går ihop. Det ska bli en smidig, lätarbetad deg.

5.   Låt degen vila i kylen ca: 30 minuter i kyl.

6.   Dela degen i 7 lika stora delar och tillsätt de ingredienser som krävs för varje sort du valt.

7.   Grädda 10 – 15 minuter på 175 grader i varmluftsugn 2 plåtar i taget (eller i 200 grader utan varmluft, mitt i ugnen och 1 plåt i taget).

 

För hand: 

 

1.   Häll ut mjölet på arbetsbänken. Gör en grop i mitten och tillsätt socker och smör.

2.   Nyp ihop till smulor.

3.   Tillsätt äggulor och arbeta ihop till en deg.

4.   Tillsätt ev lite vatten i taget om degen inte går ihop. Det ska bli en smidig, lätarbetad deg.

5.   Låt degen vila i kylen ca: 30 minuter i kyl.

6.   Dela degen i 7 lika stora delar och tillsätt de ingredienser som krävs för varje sort du valt.

7.   Grädda 10 – 15 minuter på 175 grader i varmluftsugn 2 plåtar i taget (eller i 200 grader utan varmluft, mitt i ugnen och 1 plåt i taget).

7 olika sorter:

Choklad och hasselnötskakor:

Ingredienser:

  • 1/7 dels sats grunddeg
  • 100 g mörk 70 % choklad
  • 100 g hasselnötter

 Instruktioner:

  1. Hacka chokladen och hasselnötterna grovt
  2. Knåda ihop med degen.
  3. Rulla små bollar och platta ut dem lite slarvigt till kakor på en plåt med bakplåtspapper.
  4. Låt vila i kylen 15-30 min
  5. Grädda.

    7sorter havreorussin1
    Blev en favorit, redan på första tuggan

Kolakakor:

7sorter kola2

Ingredienser: 

  • 1/7 grunddeg
  • 22 gram ljus sirap
  • 35 gram vetemjöl

Instruktioner:

  1. Knåda in sirapen och mjölet i degen
  2. Dela degen i 20 delar och rulla till bollar.
  3. Tryck med en gaffel i varje boll,
  4. Låt vila i kylen i ca: 15-30 min
  5. Grädda. Jag gräddar i varmlufts ugn: 175 grader och två plåtar åt gången i ca 10-15 minuter.

    7sorter kola1
    Klassiker som de flesta älskar.

Brysselkex:

 Ingredienser:7sorter rosa1

  • 1/7 grunddeg
  • Strösocker
  • Röd karamellfärg

Instruktioner:

  1. Lägg lite strösocker i en plastpåse och droppa i 3 droppar karamellfärg.
  2. Knåda påsen tills allt socker blivet rosa
  3. Gör en rulle av degen och rulla den i sockret.
  4. Skär kakrullen i 20 bitar
  5. Låt vila i kylen 15-30 min
  6. Grädda.
7sorter rosa3
Inte bara fina att titta på…

Toscapinnar:

7sorter-tosca1

Ops!  Hälften av kakorna är redan i makens mage. De var magiska!

 Ingredienser:

  • 1/7 grunddeg
  • 50 gram smör
  • 45 gram strösocker
  • 36 gram honung
  • 9 gram vetemjöl
  • 50 gram flagad mandel

Instruktioner:7sorter tosca2

  1. Kavla ut degen till en 20×15 cm stor rektangel
  2. Lägg bakplåtspapper i ugnssäker form
  3. Smält smöret i en kastrull. Vispa socker, honung och mjöl och låt det tjockna under omrörning någon minut. Tillsätt mandeln
  4. Fördela smeten på degen och grädda i 15-20 minuter tills den har guldgul färg. Passa noga mot slutet så att den inte bränns!
  5. Låt svalna. Halvera kakan på längden och skär den sedan i 20 pinnar.

Schackrutor:

 Ingredienser:

  • 1/7 grunddeg
  • 6 gram kakao

Instruktioner:

  1. Dela degen i 2 lika stora bitar. Arbeta in kakao i ena degbiten
  2. Rulla ut var och en av degbitarna till 2 jämnlånga rular i ca: ett lingfingers tjocklek.
    Lägg ihop de 4 rullarna till en längd
  3. Skär ut ca: 7 mm breda skivor och lägg på bakplåtspappersklädd plåt
  4. Låt vila i kylen 15-30 min
  5. Grädda i ca: 10 minuter
7sorter-schack1
Så retro!

Syltkakor:

Ingredienser:

  • 1/7 grunddeg
  • Valfri sylt
  • lite riven valfri choklad

Instruktioner: 

  1. Rulla degen till små bollar och platta ut dem på en plåt med bakplåtspapper.
  2. Tryck en grop med fingret i mitten av kakorna. Klicka i lite sylt.
  3. Låt vila i kylen 15-30 minuter
  4. Grädda
  5. Strössla lite riven choklad på kakorna
  6. Låt svalna
7sorter-sylt1
Med hemlagad jordgubbsylt – söta, spröda & smarriga.

Havre kakor:

Ingredienser:

  • 1/7 grunddeg
  • 3 dl havregryn
  • 0,75 msk vaniljsocker
  • 1,5 tsk bikarbonat
  • 1,5 dl russin

Instruktioner:

  1. Blanda först in vaniljsocker och bikarbonat, sen havregryn och sist russin.7sorter havreorussin2
  2. Forma till bollar och lägg på bakplåtsklädd plåt
  3. Låt vila i kylen 15-30 min
  4. Grädda dessa ENSAM i mitten av ugnen på 150 grader i varmluftsugn eller på 175 grader i vanlig ugn i ca 13 minuter. Kakorna kommer att flyta ut och bli platta, och de är klara när de är gyllenbruna. Låt dem svalna på galler.
7sorter havre0russin
Här har ni kakan vi inte smakat – men som var jag än stöter på den, så skrivs det att de är himmelskt goda.
Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.