Moussetårta till syster

Syster fyller år till veckan och det är jämnt – 40 år!

Hon önskade sig en tårta så jag har påbörjat en moussetårta på en browniebotten följt av ett eget påhitt av en Curt med apelsin som ska toppas med en hallonmousse

Och med följande ingredienser bakar jag:

Botten:

  • 100 g mörk choklad med hallon

71xqpz12eol-_sx385_

  • 50 g mörk choklad
  • 100 g smör
  • 225 g strösocker
  • 1,5 msk vaniljsocker
  • 1 krm salt
  • 2 ägg
  • 90 g vetemjöl

Fyllning 1: ”Apelsincurd”

  • 3 apelsiner
  • 1 liten citroner
  • 3 ägg
  • 180g strösocker
  • 100 g smör
  • 2 gelatinblad

Fyllning 2: Hallonmousse

  • 6 gelatinblad
  • 5 dl vispgrädde
  • 400g hallon
  • 1 dl florsocker
  • rivet skal från halv citron

Och här följer instruktionerna:

  1. Ta fram & tina hallonen till hallonmoussen.
  2. Sätt igång ugnen 175 grader (över- & indervärme, ca: 25 grader lägre om du använder varmluft)
  3. Hacka chokladen.
  4. Mät upp smöret och lägg i kastrull och smält på medelvärme
  5. Rör i den hackade chokladen & tillsätt socker, salt och vaniljsocker och bland runt
  6. Tillsätt ett ägg i taget och rör om innan du vänder ner mjölet och rör slarvigt till en jämn smet
  7. Häll upp smeten i en rund form och grädda mitt i ugn i ca: 25-30 minuter.
  8. Låt botten svalna och ta tag i apelsincurden genom att lägga gelatinbladen i blöt.
  9. Ta fram en kastrull och riv ner zesten från apelsinerna samt citronen. Pressa sen ner allt saft från frukterna i kastrullen.
  10. Sätt igång värmen på spisplattan på medelvärme och värm upp fruktsaft + zest samt smör medan du vispar äggen med sockret poröst i en annan bunke.
  11. Häll ner ägg- & socker smeten i kastrulen och dra ner värmen till lägsta.
  12. Låt nu detta sjuda ca: 30 minuter
  13. Ta av kastrullen från värmen och rör ner de urvridna gelatinbladen tills allt är jämn smet.
  14. Ta fram din botten och klä formen med plastband och häll över curden på botten och ställ i frysen.
  15. Dags för hallonmoussen – Lägg gelatinbladen i blöt
  16. Vispa grädden medelhård
  17. Mixa de tinade hallonen tillsammans med florsockret
  18. Krama ur gelatinbladen & smält dem i en kastrull.
  19. Häll ner hallonblandningen i kastrullen med det smälta gelatinet (kastrullen ska inte längre stå på spisen med värme)
  20. Riv skalet av en citron och tillsätt i hallonblandningen tillsammans med hälften av grädden & rör försiktigt tills jämnt blandad.
  21. Tillsätt resten av grädden rör om.
  22. Ta fram tårtan från frysen och häll över hallonmoussen på apelsincurd-lagret tårtan och låt tårtan åka tillbaka in i frysen.  
  23. Ta fram tårtan nästa dag och dekorera – t.ex. med chokladgaller och färska hallon.

Min pyntning av tårtan kommer det bild på här om ett par dagar – för nu åker min tårta in i frysen och jag planerar att baka lite annat

Och nu (ett par dagar senare) ska det bli kalas för syster

    Annons

    Kommentera

    Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

    WordPress.com-logga

    Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

    Twitter-bild

    Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

    Facebook-foto

    Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

    Ansluter till %s

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.