Syster fyller år till veckan och det är jämnt – 40 år!
Hon önskade sig en tårta så jag har påbörjat en moussetårta på en browniebotten följt av ett eget påhitt av en Curt med apelsin som ska toppas med en hallonmousse
Och med följande ingredienser bakar jag:
Botten:
- 100 g mörk choklad med hallon
- 50 g mörk choklad
- 100 g smör
- 225 g strösocker
- 1,5 msk vaniljsocker
- 1 krm salt
- 2 ägg
- 90 g vetemjöl
Fyllning 1: ”Apelsincurd”
- 3 apelsiner
- 1 liten citroner
- 3 ägg
- 180g strösocker
- 100 g smör
- 2 gelatinblad
Fyllning 2: Hallonmousse
- 6 gelatinblad
- 5 dl vispgrädde
- 400g hallon
- 1 dl florsocker
- rivet skal från halv citron
Och här följer instruktionerna:
- Ta fram & tina hallonen till hallonmoussen.
- Sätt igång ugnen 175 grader (över- & indervärme, ca: 25 grader lägre om du använder varmluft)
- Hacka chokladen.
- Mät upp smöret och lägg i kastrull och smält på medelvärme
- Rör i den hackade chokladen & tillsätt socker, salt och vaniljsocker och bland runt
- Tillsätt ett ägg i taget och rör om innan du vänder ner mjölet och rör slarvigt till en jämn smet
- Häll upp smeten i en rund form och grädda mitt i ugn i ca: 25-30 minuter.
- Låt botten svalna och ta tag i apelsincurden genom att lägga gelatinbladen i blöt.
- Ta fram en kastrull och riv ner zesten från apelsinerna samt citronen. Pressa sen ner allt saft från frukterna i kastrullen.
- Sätt igång värmen på spisplattan på medelvärme och värm upp fruktsaft + zest samt smör medan du vispar äggen med sockret poröst i en annan bunke.
- Häll ner ägg- & socker smeten i kastrulen och dra ner värmen till lägsta.
- Låt nu detta sjuda ca: 30 minuter
- Ta av kastrullen från värmen och rör ner de urvridna gelatinbladen tills allt är jämn smet.
- Ta fram din botten och klä formen med plastband och häll över curden på botten och ställ i frysen.
- Dags för hallonmoussen – Lägg gelatinbladen i blöt
- Vispa grädden medelhård
- Mixa de tinade hallonen tillsammans med florsockret
- Krama ur gelatinbladen & smält dem i en kastrull.
- Häll ner hallonblandningen i kastrullen med det smälta gelatinet (kastrullen ska inte längre stå på spisen med värme)
- Riv skalet av en citron och tillsätt i hallonblandningen tillsammans med hälften av grädden & rör försiktigt tills jämnt blandad.
- Tillsätt resten av grädden rör om.
- Ta fram tårtan från frysen och häll över hallonmoussen på apelsincurd-lagret tårtan och låt tårtan åka tillbaka in i frysen.
- Ta fram tårtan nästa dag och dekorera – t.ex. med chokladgaller och färska hallon.
Min pyntning av tårtan kommer det bild på här om ett par dagar – för nu åker min tårta in i frysen och jag planerar att baka lite annat
Och nu (ett par dagar senare) ska det bli kalas för syster