I de recept jag funnit på falsk potatisbakelse är det marsankräm som är en del av toppingen/glasyren. I vanlig potatisbakelse är det ingen marsankräm alls – detta gör ju att falsk potatisbakelse gillas av fler 🙂 MEN varför görs den med marsanpulver??? Jag gör den med riktig vaniljkräm – och tro mig när jag säger att den blir sååå mycket godare – även om originalet är grymt populär så blir denna en succé utöver.
Jag använder följande ingredienser:
Botten:
- 200 gram smör , smält
- 4 st ägg
- 400 g strösocker
- 360 g vetemjöl
- 3 tsk vaniljsocker
- 3 tsk bakpulver
- 250 g mjölk
Smörkräm:
- 300 gram smör ,rumsvarmt
- 120 g florsocker
- 3 tsk vaniljsocker
Vaniljkräm:
- 70-75 g äggulor (ca: 4-5 st)
- 100 g strösocker
- 30 g maizena
- 375 g mjölk
- 20 g smör
- 1 vaniljstång
Garnering:
- 250 gram mandelmassa
- 1 msk kakao
Instruktioner:
- Börja med vaniljkrämen: Häll mjölken i en kastrull.
- Dela vaniljstången på längden och skrapa ner fröna i mjölken och lägg även i stången och koka upp mjölken.
- Ta kastrullen från värmen och låt stå och dra i minst 10–15 min innan du tar upp vaniljstången.
- Vispa äggula & socker och majsstärkelse lätt & luftigt i en bunke.
- Häll mjölken i äggblandningen under vispning & vispa tills blandningen blivit helt slät.
- Häll tillbaka blandningen i kastrullen & värm under noggrann omrörning med visp tills krämen kokat upp ordentligt.
- Tillsätt smöret.
- Ta krämen från värmen och vispa den helt slät.
- Passera den nykokta krämen genom en sil ner i en låg form.
- Täck formen med plastfilm och förvara den i kylen tills den ska användas.
- Kakbotten: Sätt ugnen på 200 grader och klä en långpanna (ca: 30×40 cm) med bakplåtspapper.
- Börja vispa ägg och strösocker pösigt.
- och smält smöret och låt det svalna något.
- Blanda ihop vetemjöl, vaniljsocker och bakpulver
- Rör försiktigt med stora tag ner mjölblandningen i den fluffiga ägg & socker smeten
- Tillsätt mjölk och det smälta smöret lite i taget. Rör om under tiden.
- Grädda kakan i 200 grader i ca: 15-19 minuter, prova med sticka om den är klar (stickan ska vara torr)
- Smörkrämen: Blanda alla ingredienser till smörkrämen i en matberedare med kniven monterad och låt maskinen köra ett par minuter tills allt är blandat.
- Montera vispen och låt nu maskinen vispa ihop smörkrämen fluffig.
- Blanda samman smör- & vaniljekrämen med en slickepott eller trägaffel. OM det skulle visa sig att krämen skär sig – löser du det genom att ta ner allt samman i matberedaren med kniven monterad. Kör på högsta hastighet ett par minuter så ska du se att krämerna tar ihop sig.
- Montering & garnering: Bred ut krämen i ett tjockt lager på den kalla kakan.
- Riv mandelmassan grovt och strö direkt över krämen.
- Låt det hela stå kallt en stund så att krämen stelnar lite.
- Skär kakan i fyrkantiga bitar (6×6 cm tycker jag är lämpligt).
- Sikta kakao över kakan, efter du skurit den i bitar – det blir finare så :).
Förutom dessa falska potatisbakelse blev det även en storfavorit i repris: Silviakakan de lux. Du hittar mitt recept om du klickar på namnet ”Silviakakan de lux”