Idag ska jag baka långpannekakor i portionsformar. Jag tänker mig att det är lättare att förpacka de färdiga verken fint som en gå-bort-present om varje bit är i sin egen form. Vi får se hur det går. Först ut blir Falsk potatisbakelse de lux. Jag gjorde den nyligen i långpanna – och under julen försvann den i rasande fart. Här är alltså en halv sats av långepannereceptet.
Jag provar denna gång att använda mig av en-gångs-aluminiumformar och jag börja göra vaniljkrämen, som har följande ingredienser:
- 35 g äggulor (ca: 2-3 st)
- 50 g strösocker
- 15 g maizena
- 190 g mjölk
- 10 g smör
- 1/2 vaniljstång
Ingredienser, kakan:
- 3 st ägg
- 250 g socker
- 150 g kallt vatten
- 180 g vetemjöl
- 10 g bakpulver
- 3 g vaniljsocker
Ingredienser, smörkräm:
- 150 gram rumsvarmt smör
- 60 g florsocker
- 2 tsk vaniljsocker
Ingredienser, garnering:
- 150 gram mandelmassa
- 1 msk kakao
Instruktioner, vaniljkräm:
- Häll mjölken i en kastrull.
- Dela vaniljstången på längden och skrapa ner fröna i mjölken och lägg även i stången och koka upp mjölken.
- Ta kastrullen från värmen och låt stå och dra i minst 10–15 min innan du tar upp vaniljstången.
- Vispa äggula & socker och majsstärkelse lätt & luftigt i en bunke.
- Häll mjölken i äggblandningen under vispning & vispa tills blandningen blivit helt slät.
- Häll tillbaka blandningen i kastrullen & värm under noggrann omrörning med visp tills krämen kokat upp ordentligt.
- Tillsätt smöret.
- Ta krämen från värmen och vispa den helt slät.
- Passera den nykokta krämen genom en sil ner i en låg form.
- Täck formen med plastfilm och förvara den i kylen tills den ska användas.
Instruktioner, kakan:
- Sätt ugnen på 175-200 grader (det lägre gradtalet om du använder varmluftsugn).
- Vispa ägg och socker i hushållsmaskin tills det har blivit luftigt (ca: 10-20 min). Det ska bli så fluffigt att du får tydliga spår i smeten.
- Blanda samman mjöl, bakpulver & vaniljsocker i en egen skål & mät upp vattnet i en annan.
- Placera ut 40 formar på plåtar
- Blanda ner mjölblandningen och vattnet växelvis i äggsmeten med en slickepott eller trägaffel. Blanda med kraftiga tag (inte snabbt) till en jämn smet.
- Fyll 3/4 med smet i varje form.
- Grädda i ca: 10 minuter. Använd en provsticka för att se om kakorna är klar – stickan ska vara torr och ingen smet ska fastna på stickan. Passa bara så du inte gräddar för länge så kakan blir torr.
Instruktioner, smörkräm:
- Blanda alla ingredienser till smörkrämen i hushållsmaskinens skål & vispa ihop smörkrämen länge, tills den är fluffig.
Instruktioner, montering:
- Blanda samman smör- & vaniljkrämen med en slickepott eller trägaffel. OM det skulle visa sig att krämen skär sig – löser du det genom att ta ner allt samman i matberedaren med kniven monterad. Kör på högsta hastighet ett par minuter så ska du se att krämerna tar ihop sig.
- Bred ut krämen i ett tjockt lager på de kalla kakorna.
- Riv mandelmassan grovt och strö direkt över krämen.
- Sikta kakao över kakorna