Då är det dags för långpannekaka nr 2 att bli till i muffinsformar. Det blir det oerhört populära Silviakakan som här hamnar i muffinsformar och jag använder följande ingredienser, som räcker till en hel långpanna – så det går utmärkt att halvera mitt recept.
- 6 st ägg
- 500 g socker
- 300 g kallt vatten
- 360 g vetemjöl
- 30 g bakpulver
- 6 g vaniljsocker
Ingredienser, glasyr:
- 70 g (4 st) äggulor
- 400 g smör
- 290 g socker
- 100 g ljus sirap
- 12 g vaniljsocker
- 2 krm vaniljpulver
- 1 krm salt
- 2 msk pressad citron
Ingredienser, garnering:
- kokosflingor
Instruktioner:
- Sätt ugnen på 175-200 grader (det lägre gradtalet om du använder varmluftsugn).
- Vispa ägg och socker i hushållsmaskin tills det har blivit luftigt (ca: 10-20 min). Det ska bli så fluffigt att du får tydliga spår i smeten.
- Blanda samman mjöl, bakpulver & vaniljsocker i en egen skål & mät upp vattnet i en annan
- Blanda ner mjölblandningen och vattnet växelvis i äggsmeten med en slickepott eller trägaffel. Blanda med kraftiga tag (inte snabbt) till en jämn smet.
- Placera ut formarna på flera plåtar och fyll 3/4 med smet i varje form.
- Grädda i ca: 10 minuter. Använd en provsticka för att se om kakan är klar – stickan ska vara torr och ingen smet ska fastna på stickan. Passa bara så du inte gräddar för länge så kakan blir torr
- Medan kakorna är i ugnen kan du börja med glasyren: genom att smälta smöret tills det blir lite brynt. Ta av kastrullen från värmen
- Och tillsätt först ljus sirap, socker, vaniljsocker och citron och rör om.
- Ta sen i äggulorna och ställ tillbaka kastrullen på den varma plattan.
- Låt koka medan du hela tiden rör om tills du får en fin konsistens då stänger du av värmen och tar bort kastrullen från värmen.
- Nu kan du antingen vänta med att hälla glasyren över kakorna tills den svalnat eller så kan du hälla glasyren över kakan när både glasyren och kakan fortfarande är lite ljummen – då kommer glasyren ner lite i kakan och blir saftigare – men kanske inte lika snygg…som om du skulle vänta tills kakan kallnat helt.
- Garnera hela kakorna med kokosflingor